Str. 1 Decembrie Nr.16

0745 431 781 / 0729 360 920

Traim sa mancam sau mancam sa traim ?

Mancarea a fost dintotdeauna motorul din spatele actiunilor noastre, deoarece ceea ce ne motiveaza ca societate este instinctul de supravietuire, care ne conduce toate actiunile si care ne face sa cautam hrana si sa vrem sa supravietuim. Insa cum actualizam aceasta nevoie la modul in care functioneaza societatea in prezent si cum putem face ca mancarea sa nu devina o obligatie, ci sa fie mai degraba o experienta placuta ?
Cum transformam o nevoie intr-o experienta placuta, mai ales in conditiile in care suntem mereu grabiti, mereu pe fuga, mereu in lipsa de timp?

Alimentatia este astazi una dintre cele mai importante componente ale vietii de zi cu zi, ajuntandu-ne sa traim sanatos si linistit sau, din contra, in mod agitat si fara tihna.
Mentinerea unei alimentatii sanatoase a fost mereu preocuparea omenirii, inca din vremuri stravechi, fiind cuprinsa in cadrul multor tratate, in condici antice sau chiar in cadrul scierilor religioase.

Fiind mereu pe fuga, mereu in ideea de a arata cat mai bine, de a fi cat mai slabi si de a ne supune normelor unei societati mereu in schimbare, ne-am adaptat si schimbat obiceiurile alimentare in moduri nu neaparat benefice sanatatii noastre pe termen lung.
Numarul tulburarilor alimentare, al cazurilor de bolnavi ce sufera de probleme gastrice, de gastrita, ulcer stomacal sau reflux acid a crescut in mod ingrijorator in ultima vreme, fiind o adevarata problema pentru cadrele medicale ce nu gasesc o solutie practica pentru a rezolva aceasta dilema.
Recomandarile ca mesele sa fie servite la ore fixe, intr-un mediu linistit si calm, sunt din ce in ce mai des ignorate, nu din cauza ca par inutile, ci mai degraba ca urmare a lipsei de timp care ne urmareste pe toti, indiferent de mediul de lucru in care activam sau de stilul de viata.

Marea majoritate a oamenilor nu beneficiaza de o pauza de masa corespunzatoare, in cadrul careia sa se aseze la masa si sa isi savureze mancarea asa cum ar trebui.
Cele 15 minute de care beneficiem pentru a servi pranzul sunt in mod clar insuficiente si abia ne ajung pentru un sandwich, de unde incep si tulburarile de alimentatie care ne vor chinui mai tarziu.
Prin urmare, ce este de facut ? Ce am putea sa schimbam in viata noastra de zi cu zi pentru a ne asigura o alimentatie echilibrata, care sa fie compusa nu doar din semipreparate, ci si din fructe sau legume, mancare gatita si asa mai departe ? De departe cea mai simpla solutie este sa ne gatim mese in avans, insa cum timpul ne preseaza in mod constant, aceasta este o solutie care nu poate fi considerata neaparat viabila.

Comments are closed.